Bij deze video gaan we het hebben over microfoons die je toe kunt voegen aan je drumtotaal om je sound een extra smaakje te geven of nog net even naar een hoger niveau te tillen.

Net als in de vorige videos geldt: alles blijft hetzelfde, alleen de microfoon in kwestie verandert. Als eerste ga ik jullie een kit mic laten zien.Een kit mic is een microfoon, in dit geval een AKG 414, die in het midden van het drumstel wordt geplaatst tussen alle ketels in. In dit voorbeeld heeft de microfoon een omni karakteristiek. Zoals je zult horen zorgt de microfoon voor een beetje extra punch en crunch in de drumsound. De microfoon kan door bijvoorbeeld een klein beetje te oversturen op de pre-amp zorgen voor een wat rauwere drumsound op bijvoorbeeld rockplaten, terwijl je de rest van je microfoons gewoon clean kan houden.

Als tweede zien jullie de tuinslang. Dit is een tuinslang van 7 meter lang met een sm57 eraan vast getaped. Dit is een techniek bedacht door Sylvia Massy die ze omschrijft in haar boek “Recording Unhinged”. Dit is hoe die klinkt. Zoals je zult horen zorgt de slang voor extra punch in de kick en snare met een flinke bijsmaak van boventonen. Door deze microfoon subtiel te gebruiken kun je een extra laag in de kracht van je drumsound leggen.

Nu krijgen een speciale mic die ik de Overview Kitmic wil noemen. Deze microfoon wordt van een afstandje op de drums gericht en moet alle ketels kunnen zien. De microfoon zorgt ervoor dat de drums meer definitie krijgen. Vooral in het hoog komt er een hoop duidelijkheid bij en zorgt deze microfoon voor een kraakheldere klank. 

Als laatste zien jullie een blumline opstelling. Voor de techniek heb je twee microfoons nodig met een figure of eight karakteristiek die gekruist boven elkaar staan. Op deze manier pak je alle hoeken van de ruimte. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van deze microfoon opstelling kan je de microfoons op ongeveer een meter afstand van de drums zetten ter hoogte van de bovenkant de kick. In dit voorbeeld vervangen de blumlines de room mics.

Zoals je zult horen pakken deze microfoons een mooi stereobeeld en sprankelend hoog met tegelijkertijd een goeie punch in de kick. De microfoons maken een heldere klank van het drumstel maar geven er tegelijkertijd een roomy sound aan. 

Share in